ADVARSEL OM SMUGLERVALPER

Fransk bulldog har pga sitt morsomme vesen og gode og familievennlige gemytt blitt en veldig populær rase iløpet av de siste årene.

I kjølvannet av populariteten dukker det dessverre opp en del useriøse aktører som vil benytte populariteten til å tjene penger, mye penger…. Det ligger stadig annonser for smuglervalper på finn.no, i facebookgrupper og lignende sider. Ved første øyekast ser disse annonsene seriøse ut, og selger kan være både hyggelig og overbevisende. Det kan være privatpersoner som setter kull på tispen sin uten at de følger nkk og nbk’s etiske retningslinjer for avl ifht helsetester, hyppighet på kull og alder eller ikke har stamtavle der man kan sjekke generasjonene bakover for sykdommer. Det kan også være privatpersoner som knytter kontakter med useriøse oppdrettere/valpefabrikker i Øst-europa og Spania, som innfører valper ulovlig til landet for videresalg, dvs smugling av valper.

Disse valpene blir født av tisper som lever under dårlige kår og som har kull på hver eneste løpetid helt til de dør av utmattelse og sykdom. Foreldredyrene i valpefabrikkene gjennomgår ikke helsetester, sjekkes ikke for allergier, luftveisproblemer, rygglidelser eller patellaluksasjon, så valpene etter disse hundene har stor risiko for å utvikle sykdom ifht valper fra seriøse oppdrettere som helsetester avlsdyrene.

For at man skal kunne selge importerte valper lovlig i Norge, så må importøren være registrert hos mattilsynet som kommersiell importør av kjæledyr. For å sjekke om selger er lovlig registrert for kommersiell import og salg av kjæledyr kan man ringe mattilsynet på tlf-nr 22 40 00 00

Valpene må ha gyldig pass, chip og vaksinasjoner, og importør må registrere valpene hos tollvesenet ved adkomst til Norge, der de også må betale moms for valpene. Valper som er importert fra Sverige må være minst 8 uker, valper fra andre land må være minst 15 uker pga påbudt rabiesvaksine som tidligst kan gis ved 12 ukers alder, så må de vente 21 dager til vaksinen er aktiv før de kan reise til Norge.

VARSELTEGN FOR SMUGLERVALPER

  • privatpersoner som selger valper som er importert fra andre land via finn.no, facebookgrupper etc
  • selger har bare valpene hjemme uten mor.
  • valpene er ikke registrert i nkk, mor/far har ikke stamtavle. (Se info lengre nede om useriøse kennel klubber)
  • chipnummer som begynner på 9, dette er ebaychipper som ikke kan spores til opprinnelseslandet og som ofte brukes av smuglere og valpefabrikker. Seriøse oppdrettere får valpene chippet hos veterinær med chipnummer som hører til landet som valpen er født i.
  • selger har ingen opplysninger om kennel/oppdretter eller foreldredyrene. Noen smuglere oppgir tilfeldige kennelnavn, men når man tar kontakt så kjenner de ikke til selger. Eller selger drar en løgn om at det er familiemedlemmer som driver oppdrett/kenner i landet valpene kommer fra.
  • hvis det oppstår problemer eller sykdom på valpen så får man ikke kontakt med selger. Samme gjelder dersom selger har lovet stamtavle som aldri kommer

Det er avslørt flere valpesmuglere de siste årene, og valpekjøperne sitter ofte igjen med syke valper som krever dyre behandlinger/operasjoner hos veterinær.

Noen valper har vært så syke at de måtte avlives.

Mange av valpene har falske opplysninger i papirene, noen har manglet rabiesvaksine selv om de har stempel i passet, de fleste får heller ikke stamtavle selv om selger har lovet det skriftlig på kjøpskontrakten. Disse falske papirene er så godt laget at det er vanskelig å oppdage at de er falske. Ved å kjøpe valper fra useriøse aktører så er man med og støtter den kyniske businessen til smuglere og valpefabrikker.

For å ta knekken på valpefabrikkene må man slutte å kjøpe valper fra smuglere og useriøse aktører. Så lenge valpefabrikkene får solgt valpene, så setter de stadig nye kull på tispene.


*Info angående stamtavler fra «dwkc»*

Hvis noen vurderer å kjøpe valp med stamtavle fra «dog world kennel club» så vær obs på at dette ikke er stamtavler som er godkjent av seriøse kennelklubber.

DWKC ble opprettet av en oppdretter i UK, som driver med useriøs farge-avl på blant annet fransk bulldog. De har laget en egen kennelklubb der de registrerer alle raser, farger osv. med selvlagede stamtavler. Dette gjør de for å hvitvaske useriøs avl og fremstå som «seriøse» oppdrettere. Disse stamtavlene er ikke verdt papiret de er skrevet på. Vi anbefaler å styre unna samarbeidspartnere til dwkc, og heller kjøpe valp med stamtavle fra anerkjente kennel klubber.


Vis ansvar, ikke støtt valpefabrikker, kjøp alltid valp fra seriøse oppdrettere som har hundens helse og dyrevelferd i fokus